Hrvatskoj dodjeljen 100. projekt u okviru Marie Curie COFUND sheme
 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za znanost  i tehnologiju prof. dr. Saša Zelenika prisustvovali su danas (12. prosinca) svečanosti dodjele 100. projekta u okviru Marie Curie COFUND sheme. Naime, Hrvatskoj je pripala čast da je upravo 100. projekt  koji je odobren u okviru programa Marie Curie  dodijeljen hrvatskoj znanstvenoj zajednici.  Projekt pod nazivom "NEWFELPRO"  vrijedan 7 milijuna eura prijavilo  je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Fondom "Jedinstvo uz pomoć znanja". Riječ je o projektu kojim se potiče mobilnost hrvatskih istraživača, dolazak stranih istraživača na hrvatske institucije, kao i reintegracija domaćih istraživača nakon boravka u inozemstvu, a provodit će se u razdoblju od narednih pet godina.

"Nije puka fraza kada kažem kako mi je iznimno zadovoljstvo biti danas ovdje na proslavi 100. programa financiranog u okviru Marie Curie COFUND sheme. Od pokretanja 2007. godine, ta je inicijativa poduprla brojne programe mobilnosti i kao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske počašćen sam što je stoti program Marie Curie COFUND upravo hrvatski projekt "NEWFELPRO"," kazao je ministar Jovanović te dodao kako je ulaganje u obrazovanje i istraživanje nesumnjivo najbolja investicija koju možemo i moramo učiniti za europsku budućnost.

Danas je Europa suočena s jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza i stoga je potrebno dodatno ulagati u ljudski kapital, znanstvenike, ne bismo li proširili spoznaje i novim otkrićima ponudili inovativna i učinkovita rješenja velikih izazova koji nas okružuju. Republika Hrvatska rekla je glasno "da" Europi na referenduma o pristupanju EU održanom početkom ove godine. Uvjerenja smo kako samo snažna, ujedinjena Europa svim svojim građanima može ponuditi perspektivu – istaknuo je ministar.

Program "NEWFELPRO" samo je dio aktivnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, jedan od najboljih načina kako u sustavu zadržati najbolje novake uz njihovo oplemenjivanje znanjima iz najboljih europskih centara. Projekt će započeti 1. siječnja 2013. godine, a prvi natječaji bit će objavljeni u ožujku 2013. Od ukupne vrijednosti projekta, 40 posto iznosa osigurala je EU.

"Hrvatska je prepoznala važnost obrazovanja i znanosti za razvoj društva, a samo Ministarstvo čini goleme napore kako bi se ti sustavi osuvremenili i mogli odgovoriti na izazove koji nas okružuju," naglasio je ministar u svom govoru na dodjeli  100. projekta u okviru Marie Curie COFUND sheme. Svečanosti je bilo prisutno stotinjak uzvanika, a događaj je otvorila povjerenica EK Androulla Vassiliou.

    Powered by Globaladmin